Rev. Adrian Ghiurca
Pastor Parohia Sfântul Apostol Paul din București
contact@bisericalutherana.ro
Biserica noastră Lutherană Confesională a intrat în noul an Bisericesc începând cu Timpul Adventului. Pentru a cunoaște mai bine Biserica noastră ar fi bine să țineți minte de aceste două caracteristici: Biserica Luterană Confesională este o Biserică liturgică, pentru că ea este o Biserică Apostolică și Universală, respectiv Biserica Luterană Confesională este o biserică simplă. Slujbele și liturghiile sunt pe înțelesul tuturor și fără prea multe elemente care să îl conducă pe credincios la confuzie.
În aceste zile toți creștinii au început timpul pregătirii pentru Sărbătoarea Nașterii Domnului nostru Isus Cristos. Obiceiurile, tradițiile și posturile decretate de către anumite Biserici impun enoriașului să mențină un comportament strâns legat de niște legi făcute de om.
Pe de o parte, Biserica noastră menține aceeași sobrietate liturgică și teologică ca în tot anului liturgic. Pe de altă parte, intensificăm în mod și mai relevant aspectul mântuirii noastre, deoarece dorim să ne convingem mereu că Domnul nostru Isus Cristos a venit pentru fiecare dintre noi, să-i ascultăm cuvântul, să-l urmăm, să credem în El și să ne simțim justificați datorită credinței noastre.
În perioada Adventului, ne îndreptăm privirile asupra unui prunc care în mod miraculos s-a născut din Fecioara Maria. Acest prunc care se naște în mod natural; care va crește în brațele unui tată și a unei mame; care va trăi exact similar celorlați copii, nu este altcineva decât Fiul lui Dumnezeu și Salvatorul întregii omeniri. Este foarte interesant cum teologia Bisericii noastre primează cele două aspecte al naturii Mântuitorului: natura divină și natura umană.
Această naștere a fost prezisă de profeții din Vechiul Testament aleși de către Dumnezeu Tatăl: ”De aceea, însuși Domnul vă va da un semn: iată, fecioara va zămisli și va naște un fiu, căruia îi va pune numele „Emanuél” (Is.7,13). De la acest extraordinar și frumos verset, trecem la Noul Testament unde nașterea Mântuitorului este iminentă. Anunțul a fost făcut Mariei (Lc.1) si lui Iosif, tatăl purtător de grijă al Fiului lui Dumnezeu. În aceste doua vestiri avem un element comun anunțat părinților Pruncului Isus de către Sf. Arhanghel Gabriel: „Iosif, fiul lui Davíd, nu te teme să o iei pe Maria, soția ta, căci ceea ce s-a zămislit în ea este de la Duhul Sfânt” (Mt.1, 21); „Nu te teme, Marie, pentru că ai aflat har la Dumnezeu! Vei zămisli și vei naște un fiu și-l vei numi Isus” (Lc.1,30-31). Acest element comun este teama. Teama tatălui, deoarece nu a avut încă nici un episod intim care sa genereze nașterea unui fiu, și teama mamei, de asemenea generată de aceasta apariție miraculoasa în casa ei al îngerului care îi dă buna vestire.
După această lungă introducere vreau să subliniez faptul că perioada Adventului nu este nicidecum o perioadă al mortificării fizice din toate punctele de vedere, așa cum putem auzi de la ceilalți frați creștini. Dar oricine dorește să se abțină de la anumite mâncăruri sau obiceiuri o poate face. În acest sens, Biserica noastră nu impune sau dispune nimic. Cert este faptul că da, ar fi bine să ne gândim mai intens la viața noastră personală și să eliminăm toate acele comportamente și obiceiuri care ne pot duce la săvârșirea unui act păcătos care îl poate ofensa pe Domnul.
Este timpul bucuriei, A Treia Duminica Duminică din Advent fiind Duminica Gaudete. Este timpul introspecției personale. Este timpul contemplării și al rugăciunii intense. Întâmplator poate, este cea mai bună perioadă, după cum este si Postul Mare, de a ne întreba: ne bucuram și anul acesta de acest unic eveniment din viata noastră creștină? Va fi ca și în alți ani? Am dat și dăm dovadă Domnului că dorim să participăm activ la misiunea Bisericii Lui? Este mai important să nu mancam ceva anume, sau să schimbam comportamentul neadecvat față de Domnul și față de aproapele nostru?
Biserica noastră Luterană Confesionala este locul unde putem experimenta prezența lui Dumnezeu nu datorită unei tradiții ci datorită celebrării Sfintelor Liturghii într-un mod sobru, o celebrare în care elementele esențiale sunt predicarea corecta a Evanghelie respectiv mărturisirea credinței si împărtășirea cu adevăratul trup si sânge al lui Cristos.
Cuvântul Advent derivă din cuvântul latin “adventus”. Aceasta denumire poate fi interpretată și tradusă cu două cuvinte: așteptarea și venirea. Așteptarea nașterii Pruncului Isus și a doua lui venire la sfârșitul timpului. Pregătirea pentru nașterea unui copil este o perioadă extrem de importantă și o putem înțelege cu toții. Așadar, noi, Luteranii Confesionali, ne pregătim intens prin devoționalele noastre ca Mântuitorul să nu ne găsească nepregătiți. De aceea avem patru săptămâni de pregătire cu o tema pentru fiecare duminică: Dominica Ad Te Levavi – Sperantei,Dominica Populus Zion – Pacii, Dominica In Gaudete – Bucuriei, Dominica Rorate Coeli – Dragostei.
Intrând într-o Biserica Luterană Confesională și participând la Sfânta Liturghie, veți putea vedea ceva nou în acest timp binecuvintat. Este vorba despre o coroniță din ramuri de brad cu patru lumânări, diferite de cele puse pe altar. Culoarea dominantă ale vesmintelor bisericești este violet. Cele patru candele ne amintesc de cele patru Duminici ale Adventului. În fiecare duminică vom aprinde câte o lumânare. Lumina fiecărei lumânări ne arată calea pe care trebuie să o parcurgem împreună spre lumina plină a Crăciunului. Este simbolul Domnului nostru Isus Cristos, lumina lumii (cfr. In.1). Aceasta lumina ne ferește de frica și de primejdie. În fiecare duminică, această lumină se intensifică, ajungând la ultima Duminică, atunci când vor fi aprinse toate cele patru lumânări ca semn al parcurgerii acestui timp de pregatire pentru marea sarbatoare.
Culoarea violet, pe care o întâlnim si în Postul Mare, simbolizează pocăința. Știm bine că omul păcătos rupe relația cu Dumnezeu. Dar Dumnezeu nu îl abandonează, ci îl asteaptă, îl cheamă, îi dă o altă șansă și îi spune: datorită morții mele pe cruce, tu ești mântuit deoarece crezi.
Așadar nu îmi rămâne decât sa va indemn să nu fugiți de copilul care se va naște. El este Mantuitorul. Din contra, fiți mai evlavioși, participați la liturghie, experimentați voi însuși iubirea lui Dumnezeu față de voi înșivă. Cristos ne va aduce bucuria și dragostea deplină. Să nu vă fie teama sa veniți la Biserica. Nimeni nu te va judeca în afară de Domnul. El te va judeca si tot el te va mântui prin credinta ta. Să nu acoperiți această minunată sărbătoare creștină cu obiceiuri și lucruri asemănătoare celor care pun în prim plan consumatorismul și distracția. Citiți și ascultați în fiecare zi Cuvântul lui Dumnezeu. El va ilumina calea voastră, va ilumina mintea și priceperea voastră.
Va așteptăm cu drag în Bisericile noastre împreună cu toți membrii familiilor voastre. Să nu uitați de cei mici. Ei ne dau un exemplu bun de unitate, de iubire și de credința. Dați o bună dovadă lor. Chiar dacă sunt mici, ei au nevoie să petreacă timp în ascultarea Cuvântului Domnului și participarea la Liturghie. Numai așa făcând vor putea creste in credința adevărata.
Nu pierdeți timpul necesar mântuirii voastre înlocuindu-l cu tradiții și obiceiuri neconforme învățăturii lui Cristos. Pacea pe care ne-o dă Domnul nu poate să fie înlocuită cu nici un alt aspect al vieții noastre creștine.